تاريخ انتشار : 1399/07/29 - 12:14
كد :5
نقش هوادهی در کنترل حشرات FIELD TRIALS
با وجود اینکه محدوده دمای مناسب رشد وتکثیر آفات انباری طبق اطلاعات اولیه بین 24-32 درجه سانتیگراد تعریف شده ( فیلدز1992) اما دمای مناسب رشد برخی گونه ها خارج از این محدوده دمایی است ، ازطرفی فعالیت گونه های شاخص دردمای 16 درجه سانتی گراد به کمترین حد خود می رسد.
عوامل موثر در مقدار افت دما درهر مرحله یا دوره زمانی به دمای اولیه غله حین ذخیره سازی و دمای هوای ورودی در زمان هوادهی بستگی دارد ( آرتور و کاسادا 2005) ، هوایی که بالا و کناره های توده غله را احاطه کرده نسبت به قسمتهای میانی آن ( گرم باقی می ماند یا به کندی سرد می شود)خیلی زودتر شروع به سرد شدن می کند ، که برحسب نوع غله ، منطقه جغرافیایی و حجم سیلو ممکن است کاهش دما در قسمتهای مرکزی تا دمای مطلوب 16 درجه سانتی گراد هفته ها ویا ماهها به طول بیانجامد ( آرتور 2011) ، با این شرایط به دلیل دمای مطلوب بخشهای داخلی توده غله علاوه برافزایش فعالیت حشرات ، انتشار قارچها وکپکها نیز گسترش می یابد .
هوادهی اتوماتیک غلات
پس از بررسی های صورت گرفته در 20- 30 سال گذشته ، در مطالعات اخیر سیستم هوادهی ارتقاء یافته ای که با سیستم کنترلی متفاوتی کار می کند معرفی شده است دراین سیستم هوادهی زمان فعالیت فن فقط براساس دمایی که تنظیم شده می باشد و فن زمانی که در محدوده دمایی تعریف شده قرار گیرد شروع به کار می کند ، دمای توده غله مانیتور می شود و به محض کاهش دمای ان و رسیدن به دمای تنظیم شده فن خاموش می شود دراین شرایط ، کاهش دما با یک روند تدریجی و ثابت صورت می گیرد که در خنک شدن غلات ، بخصوص گندم انبار شده مفید است ، نکته مهم دراین سیستم اینست که حرکت فن دمای هوا را چند درجه افزایش می دهد وباید در مانیتور کردن ان را مد نظر داشت ( دمای هر اینچ فشار ثابت 75/0- 1 درجه فارنهایت افزایش می یابد ) بنابراین در هوادهی با فن ، این حرارت ناشی از فشار باید مد نظر قرارگیرد ، خصوصا زمانی که غلات کوچک در سیلو های مرتفع هوادهی می شود
در اولین هوادهی گندم که دمای برداشت محصول دارد در اوایل فصل پاییز در 70- 90 درجه ....... به 60 درجه فارنهایت می رسد. با توجه به تجمع اغلب حشرات در سطوح خارجی و فوقانی توده غله می توان با مکش هوا در شبهای فصل تابستان ظرف مدت 3-5 هفته از برداشت محصول 3-6 فوت بالای حجم غله را به خوبی تا 20- 15 درجه فارنهایت خنک کرد و رشد و تکثیر حشرات را به نحو چشمگیر ی کاهش داد این روند در اکثر مناطق مصداق دارد،با اینکه هوادهی به صورت دستی هم قابل اجراست ، اما هوادهی کنترل شده ( اتوماتیک) یک گزینه ارزان تر و در عین حال کارامد تر ، درکاهش دما ودر پی ان کاهش فعالیت حشرات در مقایسه با کنترل دستی است
استراتژیهای کنترل دستی غلات
در دو دهه گذشته تلویزیون و اینترنت اطلاعات هواشناسی با دقت بیشتری در دسترس قرار داده اند ، مدیرانی که کنترل دستی را برای سیستم هوادهی خود ترجیح می دهند اطلاعات عالی پیش بینی اب و هوایی برای استفاده ان در هدایت سیستم هوادهی به صورت دستی دراختیار دارند با مشاهده پیش بینی ساعتی اب و هوا در اینترنت ، فن های هوادهی متناسب با شرایط اب و هوایی فعال می شوند ، همچنین می توان با در نظر گرفتن زمان های خاموش و روشن شدن در طی روز و تکمیل اطلاعات در مورد زمانهای کارکرد فن ، یک براورد از کل زمان مورد نیاز برای رسیدن به دمای مطلوب به دست اورد با حجم هوای ورودی ./1 CFM/ BU به ازاء مقدار مشخصی از غله (BUSHEL)در حجم غله ای که به صورت یکنواخت و سطح صاف ذخیره شده با BREAK THROUGH حدود 50 – 75 ساعت و با TRAILING EDGE حدود 125- 150 ساعت زمان صرف خواهد شد با حجم هوای ./2 CFM/ BU به ازاء مقدار مشخصی غله) (BUSHELزمان مورد نیاز تقریبا نصف حالت قبل خواهد بود ، دمای هوای خروجی از دریچه ورو د غله و هواکشهای سقف شاخص زمان خنک شدن می باشد هرچند که سنجش ان کار راحتی نیست ، با استفاده ازیک دماسنج با حباب بلند و متحرک و قرائت دمای ان کنار نردبان دیواری سیلو نزدیک زمین امکان پذیر است.
هوادهی یک اقدام اساسی برای مدیریت وکنترل حشرات در غله ذخیره شده است که محدودیت هایی نیز دارد غلاتی که در اطراف دیواره ها ی سیلو باقی می مانند منبع مهم الودگی اند ( ریید 2003) و اگر غله ذخیره شده دارای حشرات با جمعیت اولیه زیادی باشد از کارامدی هوادهی کاسته می شود وباید با ضدعفونی جمعیت حشرات را کاهش دهیم ، برحسب گونه حشرات ، نوع غله و منطقه جغرافیایی می توان جهت حفظ کیفیت غله و ممانعت از خسارت مالی ضدعفونی بطور همزمان و مستمر همراه با هوادهی انجام شود ( فلین 2004) ، و نوسانات دمایی سالیانه نیز دارای اهمیت زیادی است و باید در نظر گرفته شود با اینکه اطلاعات سابقه اب وهوایی در تهیه دستورالعمل هوادهی کمک میکند اما به این معنی نیست که دقیقا و مطلقا برای هرنوع وضعیت و شرایط نگهداری قابل استفاده و کارامد باشد.